Ligger i gamle Høyland kommune

Det var i 1964 det ble bestemt at Sandnes, Høyland, Høle og deler av Hetland skulle slås sammen til én kommune året etter. Rådhusmarka ligger i gamle Høyland kommune.

Det var ikke første gang Sandnes var involvert i den slags prosesser, 14. april 1860 ble kommunen skilt ut fra nettopp Høyland. Det var kong Carl XV som sanksjonerte, og den gangen var Sandnes en liten kommune på bare 1 kvadratkilometer. Ved sammenslåingen i 1965 var bidraget fra Sandnes ikke mer enn 4000 innbyggere.

I dag er Sandnes tre ganger så stor som Stavanger i areal, og større skal den bli når Forsand kommer med i 2020. Sandnes er med dagens drøyt 76.000 innbyggere landets 7. største by, men må finne seg i ett hakk ned på kommunelisten. Det er fordi Bærum har flere innbyggere, 124.000, men er uten bystatus.

Sandnes’ historie er rik og full av fargerike personer og slekter. Mange av disse er omtalt i bøkene «Sandnes gjennom 100 år» og «Høyland gjennom 100 år», av J. Schancke Jonasen. Det er disse bøkene de fleste opplysningene i denne spalten er hentet fra. Disse kan kjøpes hos Sandnes Historielag.

På bildet ser vi Sandnes rådhus, som fra 1961 til 1965 var Høyland rådhus, på nabotomten nord for Rådhusmarka.

Design: Ensign Reklamebyrå