Alt du trenger å vite om Gadå

Langgata er sammen med Ruten det mest kjente geografiske begrepet i Sandnes. Alle vet hvor og hva Langgata er.

Den berømte gågata grenser i sør til Oalsgata. Så krysser den i nærmest rett linje kjente navn som Gjesdalveien, Kirkegata, Industrigata og Olav Kyrres gate, for å nevne noen, før den fortsetter  som bilvei helt opp til krysset der Elvegata blir til Strandgata.

Lengden er temmelig nøyaktig 1000 meter. Altså 5 minutter å gå. Gata ble anlagt i 1847 som en del av ny hovedvei mellom Lura og Sandved, og det er altså de første 500 som er gågate.

Byens første reguleringsplan ble laget i 1858, der nord-sør-gatene i kvadraturen ble kalt langgater, mens de påstøtende vinkelrette ble kalt tverrgater. Gatene ble navngitt for seg, og det antas at Langgata som siste gate ut fikk navnet i 1899 som den viktigste av langgatene – og del av hovedveien gjennom byen mellom Jæren og Stavanger.

Første kvartal tilhørte opprinnelig Jærveien, men ble en del av Langgata da den ble stengt mot Oalsgata og gjort om til gågate.

I 1974 ble en lengre del av gaten regulert til gågate på dagtid, og i 1978 ble ordningen utvidet til å gjelde døgnet rundt. Gågatedelen er hjem for store deler av handelen i Sandnes sentrum, og av mange kalles den bare for Gadå.

Ifølge foreningen Sandnes Sentrum er det totalt cirka 70 butikker i Langgata. Utvalget er stort, med spenn fra hobby, klær, sko, smykker, ur, hotell, utesteder, frisører, bøker og velvære.

Design: Ensign Reklamebyrå